Näkyykö luteen purema heti?

Luteet ovat loishyönteisiä, jotka imevät ihmisten ja monien muiden eläinten verta. Eläimet turvautuvat usein sänkyihin ja sängyn lähellä oleviin esineisiin, joissa ne ovat helposti ihmisten ulottuvilla nukkuessaan. Luttien puremat voivat parantua itsestään tai niitä voidaan hoitaa yksinkertaisesti voiteilla ja antihistamiineilla.

Näkyykö luteen purema heti?
Näkyykö luteen purema heti?

Mitä luteet ovat?

Luteet ovat eräänlainen loinen, joka voi imeä eläinten ja ihmisten verta. Ne voivat piiloutua sänkyyn tai sen ympärille ja imeä verta nukkuessamme. He ovat aktiivisimpia noin 1 tunti ennen aamunkoittoa. Maailmansodan jälkeen lutikat vähenivät, mutta viime vuosina se on lisääntynyt nopeasti kansainvälisen matkustamisen ja hyönteismyrkkyjen vastustuskyvyn vuoksi.

Luttien puremat ilmaantuvat usein ihoalueille, joita ei ole peitetty unen aikana, kuten kaulalle, kasvoille, käsivarsille ja jaloille. Luttien puremat ovat pieniä punaisia ​​kuoppia ja aiheuttavat kutinaa. Nämä kyhmyt ovat kuitenkin melko samanlaisia ​​kuin muiden hyönteisten pistot. Näemme luteja suoraan harvoin, joten monet ihmiset pitävät ihovaurioita hyttysten, kirppujen tai muiden hyönteisten puremana. Joskus monet ihmiset myös sekoittavat luteiden puremat joihinkin muihin yleisiin ihosairauksiin, kuten urtikariaan, syyhyyn, vesirokkoon… Siksi paras tapa selvittää, onko luteiden purema vai ei, on löytää ne.

Ero lutikoiden ja hyttysten puremien välillä

Lutikoiden puremat

Kuten muidenkin hyönteisten puremien kohdalla, jokaisen ihmisen kehon reaktio lutikoiden puremiin on erilainen, ja näiden reaktioiden ilmaantuminen voi kestää tunteja tai päiviä. Jotkut ihmiset kokevat kutinaa ja epämukavuutta luteiden puremana, kun taas toiset kokevat vakavampia turvotus- ja kipureaktioita. Vakava allerginen reaktio, joka aiheuttaa anafylaksia, voi vaikuttaa koko kehoon ja olla hengenvaarallinen. Tämä on kuitenkin erittäin harvinaista.

Yleensä ihminen voi saada useita lutipuremia samanaikaisesti. Purenta on punainen, kutiava ja joskus yläosassa on rakkula.

Luteet elävät veressä ja ovat aktiivisia pääasiassa yöllä. Niiden täytyy ruokkia verta vähintään kerran 14 päivässä lisääntyäkseen ja voivat jopa selviytyä useista kuukausista vuoteen ilman ruokaa.

Hyttysen purema

Naarashyttyset imevät verta lisääntyäkseen ja kehittyäkseen. Kosketuksen isännän kanssa tulee kestää vähintään 6 sekuntia, jotta hyttysen sylki pääsee verenkiertoon ja aiheuttaa reaktion. Hyttysten puremat näyttävät punaisilta kyhmyiltä, ​​joiden purema on keskellä. Herkillä ihmisillä hyttysen puremat voivat aiheuttaa ihoon tunkeutumia tai levitä ympäröivälle alueelle.

Puremat aiheuttavat kutinaa ja näin immuunijärjestelmä reagoi hyttysen sylkeen.

Hyttyset purevat yleensä illalla, hämärän ja aamunkoiton välillä. Hiilidioksidi, ihmisen hiki ja lämpö voivat houkutella hyttysiä.

Mitä tehdä, jos luteet purevat?

Yleensä potilaat voivat itse hoitaa luttien puremia, jos infektion tai vakavan reaktion merkkejä ei ole. Ensinnäkin, kun potilas havaitsee luteen pureman, hänen on pestävä haava puhtaalla vedellä ja saippualla pureman puhdistamiseksi, infektion estämiseksi ja kutinan lievittämiseksi. Jos purema on edelleen erittäin kutiava, älä naarmuta tai hiero voimakkaasti, vaan kuivaa purema ja levitä kutinaa estävä voide. Potilaat voivat käyttää paikallisia kortikosteroideja tai antihistamiineja vähentääkseen kutinaa ja turvotusta. Sinun tulee neuvotella terveydenhuollon tarjoajasi kanssa ennen lääkkeen käyttöä turvallisuuden varmistamiseksi ja ei-toivottujen vaikutusten välttämiseksi.

Luttien puremat ovat suhteellisen hyvänlaatuisia ja voivat hävitä 1-2 viikon kuluttua. Jos potilaalla on kuitenkin seuraavia oireita, hänen tulee mennä ihotautilääkäriin tutkimuksia ja hoitoa varten: puremia on paljon, rakkuloita esiintyy, voimakas kutina, kivuliaat puremat, verenvuoto, allergiset ihoreaktiot vakavat kuten punoitus, turvotus, kipu, laajalle levinnyt ihottuma, kuume… Tutkimuksen jälkeen, vamman mukaan, lääkäri määrää sopivan hoitokuurin.

Kuinka estää lutkien puremat?

Voit vähentää luteiden puremien riskiä käyttämällä joitain seuraavista ratkaisuista:

  • Vältä käytettyjen huonekalujen ostamista, koska luteet voivat piiloutua niihin.
  • Matkustettaessa kannattaa ensin tarkistaa, onko patjassa, lakanoissa ja huoneen tilassa luteita.
  • On tärkeää seuloa lutikoita säännöllisesti leviämisen estämiseksi.
  • Huuhtele lakanat, matot ja patjat ja napauta sängyn läppä tiukasti lattiaa vasten löytääksesi ja tappaaksesi luteita. Käytä tikkua lutikan kiinnittämiseen sängyn rakoista. Kaada sitten kiehuvaa vettä sängyn halkeamiin ja rakoihin tai käytä kuumaa tulitikkua polttaaksesi vauvalutit ja munat.
  • Vaatteet ja peitot tulee pestä yli 50 oC kuumalla vedellä. Osa vaatteista, joita ei voi pestä, kääri ne läpinäkyvään muovipussiin ja jätä ne ulos, jossa lämpötila voi nousta jopa 50 oC:een.
  • Voit käyttää dipterex 2-3% tai pyrethrin 0,1-0,2% ruiskuttamaan alueille, joilla on luteita. Pelkkä ruiskutus kerran voi tappaa luteet, mutta tarvittaessa toinen ruiskutus voidaan tehdä vähintään 2 viikon kuluttua ensimmäisestä.
  • Kotisi säännöllinen imurointi on myös tapa poistaa munia ja luteita, mutta tämä menetelmä ei useinkaan ole täysin tehokas.
  • Sinun tulee siivota kotisi siististi ja välttää sotkuisten ja sotkuisten huonekalujen jättämistä, jotta luteet voivat piiloutua ja lisääntyä.

Lyhyesti sanottuna luteiden puremat ovat yleensä hyvänlaatuisia ja voivat kadota muutaman viikon kuluttua. Jos potilaalla on kuitenkin vakavia oireita, hänen tulee mennä ihotautilääkäriin asianmukaista tutkimusta ja hoitoa varten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *